Witajcie :)
Nadszedł weekend a z nim pokusa na niekoniecznie zdrowe jedzenie typu pizza, kebab, zapiekanki itp. Dlatego też zgodnie z naszym postanowieniem noworocznym walczymy z tą pokusą i owszem zrobimy zapiekankę ale w całkiem przyzwoitej wersji z kurczakiem i warzywami. Całość może nie prezentuje się jakoś spektakularnie, ale smakowo się broni. Jeśli nie przepadacie z brokułami możecie je pominąć lub zastąpić innym ulubionym składnikiem. Następny wpis będzie związany z pewnym wyzwaniem, w którym postanowiłyśmy wziąć udział, ale o tym napiszemy Was już w następnej notce i na fb.
Ps. My dostałyśmy ten przepis od koleżanki, ale by usatysfakcjonować Anonima podajemy, że oryginalny przepis pochodzi z książki Ani Starmach "Pyszne 25. Nowa porcja przepisów" ;)
Ps. My dostałyśmy ten przepis od koleżanki, ale by usatysfakcjonować Anonima podajemy, że oryginalny przepis pochodzi z książki Ani Starmach "Pyszne 25. Nowa porcja przepisów" ;)
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 brokuł
200 g ryżu
3 marchewki
2 ząbki czosnku
50 ml wody
50g żółtego sera
1 łyżka sosu sojowego
1 cebula
sól, pieprz, ostra papryka, suszone zioła
Przygotowanie:
1. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. My użyłyśmy sypkiego ryżu, gotowałyśmy 15 minut, do momentu wchłonięcia całej wody.
2. Kurczaka pokrój w cienkie paski, oprósz solą, pieprzem, papryką i ulubionymi ziołami. Mięso usmaż na patelni (ok. 5-7 min.)
3. Brokuła podziel na różyczki i wrzuć do wrzątku. Gotuj ok. 3 minuty, odcedź i zostaw do przestudzenia. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę, przesmaż na odrobinie oliwy, dodaj czosnek i po chwili dodaj marchewkę. Wlej sos sojowy i duś warzywa na małym ogniu ok. 10 min.
4. Uduszone warzywa wymieszaj z ryżem, ułóż na dnie naczynia żaroodpornego, dodaj brokuły i kurczaka, wierzch posyp startym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C na 5-7 min. (wyjmij z piekarnika gdy ser się rozpuści).
Nasze oceny:
Basia: Lubię tę zapiekankę, bo jest bardzo sycąca i smaczna. Wychodzi jej naprawdę duża porcja. Fajnie smakuje polana keczupem. Moja ocena: 9/10.
Julka: Zapiekanki w każdej formie sprawdzają się świetnie. Dzisiejsza wersja odpowiednio doprawiona może zawojować niejeden stół ;) Moja ocena: 9/10.
Pyszna, Zjadłabym kawałeczek teraz na kolację :-) pozdrowionka :-)
OdpowiedzUsuńAleż apetycznie wygląda taka zapiekanka :)
OdpowiedzUsuńCoś fantastycznego! Koniecznie zrobię!
OdpowiedzUsuńI zrobiłam na dzisiejszy obiad. Wszystkim smakowało, wyszło naprawdę super, chociaż dałam trochę za dużo brokułu. Bardzo sycąca, bardzo dobra i na pewno jeszcze kiedyś powtórzę.
UsuńBardzo się cieszymy, że zapiekanka smakowała - wychodzi duża porcja, u nas obie rodziny się najadły :)
UsuńZnam ten przepis, warto byłoby podać jego źródło.....
OdpowiedzUsuńDrogi Anonimowy jeśli znamy źródło przepisu to zawsze o tym piszemy we wstępie. Jednak przy przepisach polecanych nam przez kogoś nie zawsze jesteśmy w stanie dotrzeć do oryginału i tak też jest w tym przypadku.
UsuńJa też zaznaczam zawsze w przepisie skąd jest, ale nie linkuję.
OdpowiedzUsuńPozatym zapiekanka godna polecenia dalej.
Zdrowo i smakowicie :)
OdpowiedzUsuńLubię zapiekanki z dużą ilością ciągnącego się sera! :)
OdpowiedzUsuńZapiekanka jest naprawdę pyszna, a przepis pochodzi z książki Anny Starmach.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;)
http://umniewkuchni.blox.pl/2014/03/Zapiekanka-z-kurczakiem-ryzem-i-brokulami.html
ale apetyczna!
OdpowiedzUsuńZdrowa i lekka, bardzo dobra na niedzielny obiad :)
OdpowiedzUsuńFajna zapiekanka :) Zdrowa i kolorowa!
OdpowiedzUsuńmm uwielbiam takie zapiekanki :-)
OdpowiedzUsuń