piątek, 9 stycznia 2015

Zapiekanka z kurczakiem i warzywami


Witajcie :)
Nadszedł weekend a z nim pokusa na niekoniecznie zdrowe jedzenie typu pizza, kebab, zapiekanki itp. Dlatego też zgodnie z naszym postanowieniem noworocznym walczymy z tą pokusą i owszem zrobimy zapiekankę ale w całkiem przyzwoitej wersji z kurczakiem i warzywami. Całość może nie prezentuje się jakoś spektakularnie, ale smakowo się broni. Jeśli nie przepadacie z brokułami możecie je pominąć lub zastąpić innym ulubionym składnikiem. Następny wpis będzie związany z pewnym wyzwaniem, w którym postanowiłyśmy wziąć udział, ale o tym napiszemy Was już w następnej notce i na fb.
Ps. My dostałyśmy ten przepis od koleżanki, ale by usatysfakcjonować Anonima podajemy, że oryginalny przepis pochodzi z książki Ani Starmach "Pyszne 25. Nowa porcja przepisów" ;)

Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka
1 brokuł
200 g ryżu
3 marchewki
2 ząbki czosnku
50 ml wody
50g żółtego sera
1 łyżka sosu sojowego
1 cebula
sól, pieprz, ostra papryka, suszone zioła



Przygotowanie:

1. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. My użyłyśmy sypkiego ryżu, gotowałyśmy 15 minut, do momentu wchłonięcia całej wody.

2. Kurczaka pokrój w cienkie paski, oprósz solą, pieprzem, papryką i ulubionymi ziołami. Mięso usmaż na patelni (ok. 5-7 min.)

3. Brokuła podziel na różyczki i wrzuć do wrzątku. Gotuj ok. 3 minuty, odcedź i zostaw do przestudzenia. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę, przesmaż na odrobinie oliwy, dodaj czosnek i po chwili dodaj marchewkę. Wlej sos sojowy i duś warzywa na małym ogniu ok. 10 min.

4. Uduszone warzywa wymieszaj z ryżem, ułóż na dnie naczynia żaroodpornego, dodaj brokuły i kurczaka, wierzch posyp startym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C na 5-7 min. (wyjmij z piekarnika gdy ser się rozpuści).



Nasze oceny:

Basia: Lubię tę zapiekankę, bo jest bardzo sycąca i smaczna. Wychodzi jej naprawdę duża porcja. Fajnie smakuje polana keczupem. Moja ocena: 9/10.
Julka: Zapiekanki w każdej formie sprawdzają się świetnie. Dzisiejsza wersja odpowiednio doprawiona może zawojować niejeden stół ;) Moja ocena: 9/10.

15 komentarzy:

  1. Pyszna, Zjadłabym kawałeczek teraz na kolację :-) pozdrowionka :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ apetycznie wygląda taka zapiekanka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś fantastycznego! Koniecznie zrobię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I zrobiłam na dzisiejszy obiad. Wszystkim smakowało, wyszło naprawdę super, chociaż dałam trochę za dużo brokułu. Bardzo sycąca, bardzo dobra i na pewno jeszcze kiedyś powtórzę.

      Usuń
    2. Bardzo się cieszymy, że zapiekanka smakowała - wychodzi duża porcja, u nas obie rodziny się najadły :)

      Usuń
  4. Znam ten przepis, warto byłoby podać jego źródło.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drogi Anonimowy jeśli znamy źródło przepisu to zawsze o tym piszemy we wstępie. Jednak przy przepisach polecanych nam przez kogoś nie zawsze jesteśmy w stanie dotrzeć do oryginału i tak też jest w tym przypadku.

      Usuń
  5. Ja też zaznaczam zawsze w przepisie skąd jest, ale nie linkuję.
    Pozatym zapiekanka godna polecenia dalej.

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię zapiekanki z dużą ilością ciągnącego się sera! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapiekanka jest naprawdę pyszna, a przepis pochodzi z książki Anny Starmach.
    Pozdrawiam ;)

    http://umniewkuchni.blox.pl/2014/03/Zapiekanka-z-kurczakiem-ryzem-i-brokulami.html

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdrowa i lekka, bardzo dobra na niedzielny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajna zapiekanka :) Zdrowa i kolorowa!

    OdpowiedzUsuń
  10. mm uwielbiam takie zapiekanki :-)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter